Оздоблення стін декоративним каменем

Сьогодні оздоблення стін декоративним каменем – один із своєрідних методів змінити інтер’єр свого житла. Передумов для цих змін кілька одні хочуть додати чогось натурального та непідробного, як кажуть, природного, інші навпаки мріють створити інтер’єр в образі середньовічного замку. В одному і в другому епізоді це можна здійснити, тому що сучасні будматеріали, дозволяють розробити різні види цієї обробки. Для цих ідей на прилавках магазинів представлений асортимент штучних декоративних каменів різних форм та кольорів. Тому щоб внутрішнє оздоблення декоративним каменем власними силами не надала складнощів і не втомило, необхідно врахувати деякі аспекти цього способу.

Декоративний камінь в інтер’єрі
Спочатку треба розібратися в окремих особливостях цього виду оздоблення та описати окремі версії укладання та використання декоративного каменю, і лише потім можна розглянути процедуру укладання каменю. У приміщенні, яким планується застосувати елементи декоративного каменю для оздоблення або повністю викласти стіни, необхідно передбачити додаткове освітлення. Якщо світло в кімнаті буде блякло або неінтенсивне, тоді декоративний камінь буде виглядати похмурим і душним. Щоб уникнути таких проблем, радять чергувати місця укладання каменю з гладкими ділянками, які потім можна буде покрити світлоносними фарбами, штукатурками або шпалерами.

Акваріуми або фонтанчики, пишні зелені кімнатні рослини (переважно ті, що в’ються) ідеально поєднуються з декоративним каменем або інтер’єрною цеглою. Декоративним каменем чудово можна обробити каміни, отвори вікон чи дверей. Щоб сформувати цілісні структури, які імітуватимуть великі брили або валуни, необхідно заздалегідь створити кістяк з гіпсокартону, який потім обробляється каменем. Правда такий варіант підійде лише для приміщень із досить великою площею.

В обмежених приміщеннях не рекомендовано використовувати декоративний камінь для оздоблення. Винятком буде лише коридор, в інших приміщеннях такий вигляд негативно вплине на сприйняття кімнати. Візуально вона буде виглядати тісною та потворною, навіть якщо вона буде досить добре освітлена.

Оздоблення стін декоративним каменем
Поверхня, призначену для кладки декоративного каменю, готують таким способом, який використовують під час кладки керамічної плитки, отже, необхідна рівна поверхня. Тим не менш, можливий невеликий розбіг кривизни. Лицьову поверхню декоративного матеріалу немає необхідності виганяти в чіткий рівень. Використовуваний матеріал незалежно натуральний або штучний, має значну вагу і важливу товщину, це все формує високе навантаження на основу. Тому головною вимогою є міцна та надійна основа. Щоб якісно підготувати площу для кладки, треба поштукатурити поверхню, при цьому варто застосувати армовану будівельну сітку, а якщо використовують гіпсокартон, тоді для обшивки необхідно віддавати перевагу варто гіпсокартону для стін з товщиною 12,5 мм і зміцнювати їх щонайменше в 3-х поперечних. напрямках.

Фіксація декоративного матеріалу. Виготовляється клеєм для плитки, силіконовим клеєм, рідкими цвяхами або спеціальним клеєм для каменю. В окремих епізодах виправдовує себе простий цементно-пісочний розчин, але для безпеки рекомендують додавати пластифікатори чи будівельний клей ПВА. Але для цих робіт краще використовувати клей для плитки або спеціальний клей. Щоб його приготувати потрібно, діяти згідно з інструкцією із застосування. Беруть ємність, в якій готуватиметься клей, найчастіше це відро, і наливають у неї об’єм води, зазначений у посібнику. Потім поступово висипають спецсуміш із пакета у воду, розмішуючи її будівельним міксером. У результаті має вийти щільна гомогенна суміш. Перед кладкою поверхню треба прогрунтувати.

Підготовка до укладання декоративного каменю
Перш ніж розпочати кладку декоративного матеріалу власними силами, потрібно чітко та грамотно розпланувати місце та спосіб кладки цього матеріалу. Отже, треба побудувати ескіз майбутнього оформлення та розібратися з ідеями. Лише потім підбирають декоративний камінь, враховуючи його розміри, згідно з обраною версією укладання. Кладку каменю можна зробити з утворенням шва або стик встик і це не буде, залежить від виду матеріалу. Це потрібно враховувати під час створення ескізу. Перед вибором місця для кладки каменю потрібно враховувати, що декоративний камінь та деякі види натурального, виготовляються одного розміру, отже, площа, яку планують оформити каменем, повинна збігатися за габаритом з каменем. Тому що зберегти переріз або скелю каменю так, щоб не пошкодити зовнішній вигляд, досить важко. Згодом вся робота має бути зведена до застосування цільного каменю.