Будівництво стін, перегородок у квартирі

Кожна людина, яка задумала ремонт квартири, хоча б раз запитує себе: а чи не зламати мені цю стінку, а чи не перенести мені цю перегородку, а чи не зробити в ній арочний отвір?

Не будемо говорити, що такі види робіт вимагають офіційного дозволу на їх проведення.

Цю проблему ми нещодавно висвітлювали на нашому сайті. Тому, пропонуючи поради щодо будівництва нових стін, ми сподіваємося, що всі заповітні папери з підписами та печатками у вас у кишені – залишилося тільки приступити до втілення дизайнерських фантазій.

Насамперед слід зрозуміти, що вам потрібно від ваших стін. Чи це буде просто перегородка, що відокремлює одне приміщення від іншого, або щось більше. Чи потрібна вам тепло-і звукоізоляція чи ні, чи буде у вашій стіні ніша чи арочний отвір. А може бути, ви поставите розсувні двері і захочете, щоб вони йшли всередину стіни, і так далі … Розглянемо варіанти, що найчастіше зустрічаються.

Теплі стіни

Теплоізоляція стін є актуальною для тих, хто живе в кутових квартирах, коли дві стіни кімнати є фасадними. І тут утеплюють, зазвичай, зовнішню стіну. Як утеплювач зазвичай використовують скловату, мінеральну вату або пінополістирол. Потім утеплювач закривають листами гіпсокартонними, закріпленими на каркасі в один або два шари. Мінеральна вата і скловата мають приблизно однакові теплопровідні властивості.

Існує упередження проти скло- та мінеральної вати як шкідливих для здоров’я, але це не так. Насправді шкідливо дихати мікрочастинками, які у вигляді пилу присутні у повітрі при монтажі мінеральної та скловати. Тому під час роботи з ними необхідно використовувати респіратор. Після того як утеплювач закривається гіпсокартоном, він не становить жодної небезпеки, крім того, це абсолютно негорючий матеріал. Найбільш відомими брендами на ринку будівельних ізоляційних матеріалів із скло- та мінеральної вати є Isover, Rockwool, Ursa.

Пінополістирол є більш ефективним утеплювачем, оскільки має нижчу теплопровідність. До недоліків пінополістиролу можна віднести більш високу порівняно з мінеральною та скловатою ціну, а також те, що він є помірно пальним матеріалом. При утепленні стін пінополістиролом бажано використовувати марки з добавкою антипірену – речовини, що зменшує його горючість.

Тихі стіни

Якщо ви хочете тиші та спокою, але веселі сусіди влаштовують щодня вечірки, або у вас є бажання встановити домашній кінотеатр у вітальні, а в сусідній кімнаті знаходиться дитяча, то вам просто потрібна звукоізоляція стін. В принципі, матеріали та технології, що використовуються при звукоізоляції, дуже схожі на теплоізоляційні, але є деякі відмінності. При звукоізоляції стін та перегородок використовують комбінацію з матеріалів різної щільності. Наприклад, мінеральну і скловату – як матеріал з низькою щільністю, а як облицювальні панелі на каркас кріплять не гіпсокартонні листи, а гіпсоволоконні, що володіють вищою щільністю. Існують і інші, у тому числі і спеціалізовані звукоізолюючі та звукопоглинаючі матеріали, але їх суттєвим недоліком є ​​дуже висока ціна.

Не забувайте, що і при тепло-, і при звукоізоляції вам доведеться пожертвувати площею квартири, тому що товщина стін зросте як мінімум на 6 см. Все сказане про звукоізоляцію справедливо по відношенню до будь-якої з перегородок, про які зараз і йтиметься.

Види перегородок

Найпопулярніший матеріал для перегородок – гіпсокартонні та гіпсоволоконні листи. Вони дуже зручні для створення криволінійних поверхонь, різних ніш, колон, арок і т. д. Важливим моментом є те, що вони швидко монтуються і не вимагають оштукатурювання. Усередині таких перегородок зручно розміщувати електричну, телефонну та інтернет-проводку, антенний кабель. Недоліком таких перегородок є неможливість кріпити до одношарової перегородки важкі предмети. Але є кілька варіантів рішення – використання облицювання в два листи з кожного боку, закладка дерев’яного бруса в металеві П-подібні стійки перегородки, а також кріплення фанери на каркас перед монтажем гіпсокартонних листів.

Перегородка з цегли – найтрадиційніша. Цегла для перегородок у квартирі найкраще використовувати керамічна, повнотіла або пустотіла. Повнотіла цегла гарна для зведення перегородок, на яких навішуватиметься щось важке (наприклад, розсувні двосекційні дубові двері). У такій стіні також легко облаштовувати ніші, арки тощо. Недоліком цегляних перегородок є обов’язкове оштукатурювання поверхні перед остаточним оздобленням та триваліший час зведення порівняно з іншими технологіями.

Якщо говорити про перегородки з газосилікатних і пінобетонних блоків, то вони зводяться значно швидше за цегляні, але оштукатурювання поверхні також обов’язково.