Ексклюзивне покриття стін

Поблукавши по шпалерних розвалах і спеціалізованих магазинах, я зневірилася. По-перше, звернула увагу на одну подробицю: у фірмових магазинах шпалери досить дорогі, а за тридцять метрів від них жваві старенькі продають на перший погляд такі самі, але набагато дешевше.

Чи вони мають більш прямі контакти з постачальниками, тому й накрутка на рулон менша? Чи існують інші загадкові причини: Глибинний сенс цього феномену так і залишився для мене таємницею. І, по-друге, навколо – і в магазинах, і у стареньких – одне й те саме, в сенсі кольорів та асортименту. А так хочеться чогось незвичайного. Щоб прийшли гості та ахнули: Та невже це звичайні шпалери?! А я б у відповідь: Ні, це ексклюзивний варіант, такі ж є ще у двох-трьох людей, та й то – у дипломатів країн, що не приєдналися.

Але недаремно кажуть: Хто шукає, той завжди знайде. Знайшла я. І тепер зі знанням справи можу порадити, як можна ексклюзивно оздобити стіни.

ВЕЛЮРОВІ Шпалери

Велюрові шпалери торгової марки (Франція)

Психологи вважають, що у людини з дитинства потяг до всього м’якого. Пам’ятаєте, як багато хто з нас засипали в обійми з плюшевим ведмедиком? З віком м’якою іграшкою стають килими, ковроліни, м’які меблі і, нарешті… велюрові шпалери. Вони розкішно виглядають, наприклад, в більярдній. Напівтемрява кімнати, яскраво освітлені столи, зелене сукно чудово гармонують з велюровими стінами. Ворсиста поверхня шпалер поглинає звук, приглушуючи розмови та стукіт куль.

До речі, процес виготовлення цих шпалер дуже цікавий. На паперову основу наносять велюровий малюнок за допомогою клею. Спочатку паперовий рулон проходить у спеціальну кліть. Туди ж прямують нейлонові ворсинки, відсортовані за розміром (довжиною приблизно 0,75 мм). Над папером обертається сітка, що створює електромагнітне поле. Тут слід згадати закони фізики. Справа в тому, що силові лінії електромагнітного поля мають вертикальний напрямок, тому нейлонові волокна падають перпендикулярно поверхні паперу і приклеюються до неї. Потім папір подається у піч. Там, при температурі 140°С, клей твердне, і волокна міцно прикріплюються до основи. Потім папір ріжуть на рулони і кожен рулон пакують в окрему коробку.

Саме так виглядає процес виробництва велюрових шпалер на французькій фірмі Сосьєте Франсез де Пап’є Пен, заснованій у 1881 році та розташованій у невеликому містечку за 60 км від Парижа. Саме там виробляють та реалізують велюрові шпалери та бордюри торгової марки «Ессеф» (Essef). Ціна рулону велюрових шпалер близько 30 $, бордюру – 16 $. Велюрові шпалери фабрика робить в обмеженій кількості, тому вони продаються за каталогом.

ГІДНОСТІ:
Поглинають звуки, добре виглядають. При яскравому сонячному та штучному освітленні шпалери стають яскравішими. Малюнок як би світиться.

Недоліки:
Збирають пил, витираються від механічних дій.

ЯК КЛЕЇТИ:
Шпалери важкі, тому обов’язково треба використовувати так званий сильний клей для важких шпалер. Намазані клеєм полотна наносять на стіну щіткою з довгим і м’яким шовковим ворсом (у жодному разі не можна використовувати нейлонові щітки). Шпалери прогладжують вертикально, рівномірно, не натискаючи. Відрізати їх потрібно спеціальним ножем із новим лезом. Слід уникати перекриття полотен. Сліди клею видаляють трохи змоченою губкою.

Твердий вініл

Шпалери бельгійської фірми із твердого вінілу під мармур

Що таке вініл, мабуть, не треба пояснювати. Вперше ми побачили цей матеріал у вигляді чорних вінілових дисків-пластинок. Але згодом з вінілу стали робити і багато іншого, зокрема шпалери: просто вінілові, зі спіненого вінілу, шовкографію. Бельгійська компанія Арте (Arte) пропонує новий вид ексклюзивних шпалер із твердого вінілу. Це набагато більш щільне та тверде покриття, ніж звичайні шпалери. Імітує найрізноманітніші матеріали: венеціанську штукатурку, фарбування грубим пензлем, шкіру, шовк, гуаш, акварель, рогожку, папір.

Скажу чесно: прийшовши в одну фірму, я довго не могла повірити, що стіни обклеєні шпалерами, а не покриті штукатуркою. А коли мене попросили знайти місце стику шматків шпалер, я довго водила носом, але так нічого й не виявила. Звичайно, для такого якісного обклеювання потрібна ідеально рівна стіна. Шпалери з твердого вінілу мають величезний раппорт (повторення малюнка) – від 64 до 100 см, на відміну від звичайних шпалер, у яких малюнок повторюється приблизно через 10 – 30 см. Ширина рулону шпалер з твердого вінілу теж більша за звичайну – не 53, а 70 див.

Для виробництва таких шпалер потрібні друкарські вали великого розміру, що коштує недешево. Тому 1 кв.м цих шпалер коштує 5 – 6 $. Отже, на кімнату площею 20 кв.м (4 х 5) з висотою стін 3 м потрібно трохи менше 54 кв.м шпалер [2 х (4 х 3) + 2 х (5 х 3) = 54]. Помножуємо отриману площу на середню ціну 1 кв.м шпалер і отримуємо 297 $ (54 х 5,5). Але це все одно дешевше, ніж штукатурити чи фарбувати. Для порівняння: ціна <венеціанської> штукатурки разом із роботою – від 40 до 200$ за кв.м.