Як правильно вибрати міжкімнатні двері

Міжкімнатні двері можна замінити не тільки в процесі капітального чи косметичного ремонту. Їх можна змінювати та не роблячи ремонт. Головне зробити правильний вибір, щоб двері підходили по дизайну та довго працювали. А ось які і як правильно вибрати міжкімнатні двері знають мало хто. Насамперед треба чітко сформулювати для себе основні критерії вибору:

– вартість дверей або яку максимальну ціну ви готові за неї заплатити;
– дизайн. Двері не повинні виділятися на загальному тлі кімнати, а повинні бути її красивими, не сильно кидаються в очі доповненням;
– Матеріал виготовлення. Сьогодні міжкімнатні двері виготовляються із різних матеріалів: дерево, МДФ, ДСП. Існують двері з комбінованих матеріалів МДФ або ДСП + дерево та шпон. Детальніше про це ви можете прочитати у нашій статті Матеріали для виготовлення міжкімнатних дверей;
– В яку сторону повинні відчинятися двері – ліве або праве відчинення. Звичайні роз’ємні петлі дозволяють відчиняти двері тільки вправо або лише вліво. Є ще й універсальні петлі, які можуть відкривати дверне полотно у будь-який бік;
– Розмір дверей залежить від розмірів дверного отвору. При необхідності дверний отвір можна як зменшити, так і збільшити;

Конструкції дверей та матеріали виготовлення.

Конструкції дверей так само як і матеріали для їх виготовлення бувають різні: натуральні, штучні та комбіновані. А які і як правильно вибрати міжкімнатні двері, якщо на ринку стільки різних моделей і матеріалів? Справді, питання досить складне, воно ми спробуємо з ним розібратися.

Двері з масиву дерева безумовно займають лідируючу позицію як за ціною, так і за красою та екологічною чистотою. Деревина застосовується для виготовлення дверей з незапам’ятних часів і досі залишається основним матеріалом для дверей. Дерево легко обробляється і з нього можна зробити форму та візерунки практично на будь-який смак. Термін експлуатації дерев’яних міжкімнатних дверей не один десяток років при дотриманні технології складання, монтажу, оздоблення, встановлення та правильного догляду. Натуральна деревина, розкрита безбарвним лаком, виглядає натурально та дуже красиво. Для обробки так само застосовуються різноманітні барвники, завдяки яким звичайну найдешевшу деревину можна перетворити за допомогою тонування на дерево цінних порід. Але найпоширенішим залишається обробка безбарвним лаком так зберігається природний колір і малюнок дерева.

Комбіновані двері роблять із дерева (найчастіше брус із сосни), ДСП або МДФ і шпону цінних порід деревини. Двері виготовлені з комбінованих натуральних та штучних матеріалів практично не відрізняються за красою та терміном експлуатації від дерев’яних дверей, причому їх ціна значно менша за дерев’яні. Двері таких конструкцій менш схильні до негативного впливу вологи і менше деформуються – зсихаються і розсихаються. Захист від деформації досягається унікальністю конструкції, поєднанням різних матеріалів та захисним покриттям. Ціна на міжкімнатні комбіновані двері залежить від фінішного покриття шпоном. Вартість шпону залежить від вартості деревини, з якого він виготовлений. Шпон ніяк не впливає на конструкцію дверей загалом, а лише прикрашає її поверхню.

Пустотілі двері зі стільниковим наповнювачем або як часто їх називають – мазонітові двері. У такої конструкції невеликий термін експлуатації в порівнянні з дерев’яними та комбінованими. Це досить поширені двері завдяки своїй низькій ціні, маленькій вазі і середньому по красі дизайну. Оздоблення зазвичай робиться фарбою, але також зустрічаються і шпоновані. У продаж переважно надходять полотна білого кольору, які при необхідності ви можете легко самостійно перефарбувати. Перед фарбуванням двері бажано зняти і розташувати горизонтально – так фарба буде рівномірно розподілятися по поверхні і не буде підтікати. Свою назву в народі мазонітові двері отримали від компанії «Masonit», яка перша у світі запатентувала і стала випускати двері з пресованого деревного матеріалу. Технологія отримала назву – гаряче пресування дерев’яної стружки. Мазонітові двері зазвичай встановлюються при дешевому ремонті в квартирах, а також в офісах та подібних закладах.

При виборі дверей, крім його зовнішнього вигляду, конструкції та матеріалу виготовлення, необхідно звертати увагу на фірму, що виготовляє двері. Чим відоміша фірма, тим її товар природно буде дорожче коштувати, але разом з цим збільшується і якість та термін експлуатації дверей. Питання як правильно вибрати міжкімнатні двері ви можете задати консультанту в будь-якому солідному магазині, який підкаже вам як за ціною так і за якістю виготовлення.