Дзеркальні стелі

Два тижні я просиділа вдома. Хворіла. І гаразд, кинула б усі справи через серйозну хворобу – грип там чи запалення легенів. А то смішно сказати – звалив виснажливий безперервний нежить. Соромно було на роботі сидіти, текло, як із відра, люди кидалися. Взяла з горя бюлетень, залізла під три ковдри і почала чекати зцілення. А його немає і немає. Туга. Ще, як на зло, телевізор зламався. Довелося цілими днями на віконце дивитись і на стелю плювати. За вікном нічого цікавого, як завжди, не відбувалося. Стеля теж нічим не потішила.

І так він мені спротивився, що я твердо вирішила змінити його до невпізнання. Нехай ніщо не нагадує мені про хворобу! Тим більше, що від безглуздого лежання на дивані та відсутності позитивних емоцій у мене розвинулася ще одна хвороба з модною назвою «депресія». Фахівці-психологи в таких випадках радять поміняти своє життя або, у крайньому випадку, обстановку.

Я довго ламала голову: “Що б таке створити зі своєю стелею?” Приятель подав ідею: зроби, каже, дзеркальну стелю – і прикольно, і кімната здаватиметься більше. Я кажу: Де ж я таке дзеркало візьму? А він: Ну, ти темна! Є ж спеціальні підвісні стелі із дзеркальною поверхнею. Називаються – рейкові. Ти походи ринками, поясни, що хочеш. Там знаючі люди все розкажуть та покажуть».

Ходити ринками я не стала. По-перше, у мене до них внутрішня ворожість. По-друге, часу немає. По-третє, знову-таки злощасний нежить: по морозу набігаюся і знову злягу. І, по-четверте, навіщо кудись ходити, коли можна за півгодини обдзвонити безліч фірм, все з’ясувати, а потім один раз з’їздити та купити.

Я обдзвонила десяток фірм, що спеціалізуються на підвісних стелях. Намагалася бути гранично короткою: «Вирішила замінити стелю, але спочатку хочу зрозуміти, які взагалі бувають рейкові стелі, чим відрізняються один від одного, скільки коштують, хто їх виробляє?» У відповідь, як правило, лунало глибоке зітхання, і співрозмовник радив звернутися до інших джерел. На моє справедливе: «Чому?» звучало приблизно таке: «Ми продаємо лише один вид рейкових стель, а про решту нічого сказати не можемо». І, радість, нарешті в одній компанії погодилися дати докладну консультацію. “Приїжджайте, розповімо”. Ось що мені вдалося з’ясувати.

Таємні знання

Фахівці були одностайні: якщо так хочеться мати дзеркальну стелю в кімнаті, я, звичайно, можу зробити і рейковий. Але взагалі ці стелі використовують в першу чергу в приміщеннях з підвищеною вологістю: в кухнях, ванних кімнатах, туалетах, лазнях, басейнах. Чому? Та тому що підвісні рейкові стелі роблять із алюмінію, який, як відомо, не іржавіє. Тож їх запросто можна мити – вони від цього тільки краще стануть (тобто чистіше).

«А чи не купити мені рейкову стелю на кухню?» – подумала я. “Можна і на кухню!” – Підтвердив думку, висловлену вголос, мій співрозмовник. Поїсти я люблю, чого тут приховувати. Готування, як відомо, поглинає не лише купу часу, а й псує інтер’єр. Бруд на стелі скупчується моментально, тому доводиться майже щороку білити або покривати водоемульсійкою. А алюмінієва підвісна стеля досить просто помити.

Ми вже писали, що бувають ще підвісні плитні стелі. У порівнянні з ними рейкові мають дві незаперечні переваги: ​​не промокають і не іржавіють. Бувають, звичайно, вологостійкі стелі. Але рейкові мені якось миліші. До того ж рейкова стеля дуже легко монтується (я про це ще розповім).

Стеля під мікроскопом

Як влаштований рейкова підвісна стеля?

Він складається з рейок, загнутих з обох боків. Роблять їх із алюмінієвої стрічки, від якої можна відрізати рейку будь-якої довжини. У нас в основному продають завдовжки по 3 та 4 метри. Але на деяких фірмах є свої різальні верстати. Захотів покупець рейку завдовжки 3 метри 93 см 5 мм – чик! І готове! Отримайте.

Тепер про ширину. Тут з варіантами не дуже багато – 20, 15, 10 і 9 см. Найпопулярніша ширина рейок у нашого населення – 10 см.

Дуже важливий параметр – товщина. Чим товщі рейка, тим міцніше стеля. Оптимальна товщина рейок – 0,5 мм. Цього цілком достатньо, щоб стеля тримала форму і не деформувалася при монтажі. Якщо зробити рейку тонше (0,47 або 0,43 мм), стеля може погнутися, і на ньому з’являться вм’ятини.

Рейки бувають трьох типів: відкриті, закриті та зі вставками. Закриті кріпляться встик, заходячи один за одного і нагадуючи дерев’яну вагонку. Між відкритими рейками залишається невеликий проміжок. Але його практично не видно – такі моделі зазвичай вішають у холах із висотою стель більше 5 метрів. Тож жодних щілин ніхто навіть і не помітить. Є ще рейки із вставками. Такі моделі схожі на відкриті, лише відстань між рейками прикривають вузькі алюмінієві смужки. Стеля виходить рівною, без виїмок і западин. Його дуже зручно мити, це ідеальний варіант для кухні.