Як зробити стелю ідеально рівним

Професіонали кажуть, що про якість ремонту судять насамперед по стелі. Він має бути без плям, тріщин і бездоганно рівним. За бажанням, ідеально рівним можна зробити будь-яку стелю. В даний час існує два способи їх вирівнювання – “сирий” та “сухий” (використовуючи будівельну термінологію).

“Сирий” метод полягає у нанесенні спеціальних сумішей на попередньо підготовлену поверхню.
“Сухий” метод передбачає використання сухих оздоблювальних матеріалів – плит, панелей, рейок тощо.

Якщо максимальний перепад за висотою не перевищує 5 см, можна застосовувати “сирий” спосіб.

При невеликому перепаді висот (до 0,5 см), можна скористатися шпаклівкою, що вирівнює, яку розмазують по стелі і, давши їй висохнути, шліфують дрібнозернистим наждачним папером.

Якщо перепади висоти становлять 2 – 3 см, то однією шпаклівкою не обійтися, і спочатку доведеться покласти армуючу сітку (накласти “бандаж”).

Сітка буває двох видів: металева та малярська.

Малярна (її ще називають серпянкою) схожа на медичний бинт або марлю, до стелі її кріплять за допомогою клею ПВА або інших складів, що клеять, головне – щоб сітка добре трималася на стелі і до неї прилипала штукатурка. Останнім часом у продажу з’явилася серпянка, що самоклеїться.

Металеву сітку кріплять до стелі спеціальними скобами, гачками або гвоздиками з широкими капелюшками. Вона потрібна в тому випадку, коли потрібний товстий шар штукатурки (3 – 5 см). А взагалі сітку рекомендує класти на всі стики та шви.

Коли штукатурка висохне, наноситься шар вирівнюючої шпаклівки. А якщо стеля буде згодом пофарбована, необхідно нанести ще й шар ґрунтовки.

Для якісного ремонту стелі краще використовувати шпаклівки, ґрунтовки фарби одного виробника. Тільки в цьому випадку буде гарантовано “сумісність” матеріалів.

Підсумовуючи, слід зазначити, що “сире” вирівнювання стелі – це трудомісткий і “брудний” процес, пов’язаний з багатьма незручностями. З його допомогою можна видалити лише невеликі нерівності, а у разі протікання доведеться ремонтувати стелю заново, інакше можуть з’явитися патьоки, тріщини і навіть пліснява. Крім того, на жаль, навіть майстер – “золоті руки” не завжди може гарантувати, що через якийсь час на стелі не з’являться тріщини.

У випадках, коли вирівняти стелю “сирим” способом неможливо, набагато простіше і надійніше зробити стелю фальш. Є декоративною конструкцією, що закриває “рідну” стелю (стельову плиту). Цей спосіб фахівці називають сухим через відсутність бруду під час ремонтних робіт. На сьогоднішній день існує три варіанти виконання фальш-стелі: обшивка стелі, підвісні та натяжні.

Процес обшивки стелі виглядає так. Спочатку поверхню стелі очищають від старої фарби та основи (шпаклівки, ґрунтовки). Потім до стельової плити кріпиться решетування – металеві рейки, що є каркасом для декоративного матеріалу (полотна), яким обшиватиметься стеля.