Будівництво фундаментів

Будівництво фундаментів є найважливішим етапом будівництва будь-якого будинку. Надійний фундамент – основна опорна частина усієї будівельної конструкції, будь то традиційний дерев’яний будинок, затишний котедж або літня дача для комфортного відпочинку.

Перед будівництвом фундаментів необхідно виконати інженерно-геологічні дослідження (перевірка залягання ґрунтових вод та аналіз типу ґрунтів), а також конструкторські прорахунки.

У малоповерховому будівництві зазвичай застосовуються такі типи фундаментів:

– будівництвом фундаментів стрічкового типу

– будівництвом фундаментів стовпчастого типу

– будівництвом фундаментів плитного типу

Детальніше про типи фундаментів:

Стрічкові фундаменти

Дані фундаменти мають однакову форму поперечного перерізу по всьому периметру стін будівлі (у тому числі під усіма його внутрішніми несучими стінами). Будівництво фундаментів будують під важкими будинками. У пучинистих та глибоко промерзаючих ґрунтах застосовуються рідко.

1. будівництво фундаментів
2. будівництво фундаментів

Стовпчасті фундаменти

Дані фундаменти – найпоширеніший і найдешевший вид фундаментів для будівель з легкими стінами. Будівництво фундаментів обходиться в 1,5-2 рази дешевше за стрічкові. Основний елемент таких фундаментів – стовп (паля). Стовп може бути дерев’яним, кам’яним, цегляним, бетонним та залізобетонним. Це може бути і азбестова труба, використана як форма і заповнена бетонною сумішшю.

Плитні фундаменти

Дані фундаменти споруджують на важких пучинистих і просадних ґрунтах. Будівництво фундаментів практикується в основному в малоповерховому будівництві за невеликої і простої форми плану будівлі. Плитні фундаменти досить дорогі через великий об’єм бетону та витрати металу на арматуру.