Тепло для душі (дизайн камінної зони у міській квартирі)

Цей чудовий камін знаходиться на верхньому поверсі старовинної пітерської будівлі – ровесника А. С. Пушкіна. Він складений із цегли XVIII-XIX ст., зібраних на руїнах знесеної по сусідству будівлі.

Навіть досвідчений реставратор, який відвідав квартиру після закінчення ремонту, не помітив каверзи і не засумнівався в справжності каміна. І це невипадково. Дмитро Михайлов виявив особливу увагу до архітектури старого будинку, і зусилля з ретельної ретельної реконструкції були щедро винагороджені. При розчищенні історичних верств вдалося підняти катастрофічно низьку (2,45 м) стелю на цілих 7 см. Знімаючи шари штукатурки, знайшли залишки замкової кладки, і архітектор відновив арку, яка раніше була в цьому приміщенні. В результаті житло набуло
унікальний вигляд і неповторну атмосферу справжності.

У процесі розкопок виявили потужні дубові балки на стелі. Цегла, що залишилася після кладки каміна, склали одна на одну. Вони стали опорами імпровізованого столу. Як стільницю використовували згуртовані дошки, здобуті, як і цеглини, на руїнах. Передбачалося, що стіл стане в нагоді лише під час ремонту, але він добре прижився у вітальні. Потужний брутальний камін із справжньої старовинної цеглини чудово доповнює модерністська антикварна люстра першого десятиліття ХХ ст., яка виконана в псевдоготичному стилі.

Мрії збуваються

Камін у будинку був давньою мрією власника квартири. Без нього він не уявляв свого нового житла, і саме тому придбав квартиру в мансарді. Спочатку димар у будівлі був відсутній, тому після необхідних узгоджень демонтували фрагмент покрівлі. Місця примикання димової труби до даху теплоізолювали та підсилили. Перекриття під каміном теж обов’язково потрібно укріпити. Для цього до сталевих закладних деталей у несучих конструкціях приварили металеві балки.

Камін спочиває на потужному кам’яному п’єдесталі, «врізаному» в широку стільницю. Стіл виготовлений з клеєного масиву сосни і фанерований шпоном клена. Широка гранітна прокладка між стільницею та топкою робить цю унікальну авторську конструкцію пожежобезпечною.
Засклена з усіх боків топка трохи височить над стільницею. Тому для романтичної вечері зовсім не обов’язково запалювати свічки – краще розпалити справжній камін із живим полум’ям. Вечір запам’ятається надовго. Топка розташована на рівні осіб людей, що сидять за столом, відповідно вона може бути закритою. До речі, закриті осередки не тільки безпечніші, а й набагато економічніші, ніж відкриті; крім того, у них більша тепловіддача. Кам’яна основа каміна по товщині відповідає дерев’яній стільниці. Автори спроектували унікальну композицію із каміном, яка стала справжнім центром студійної частини квартири. Вона видно з усіх куточків приміщення та мимоволі привертає увагу. По суті, камін служить кордоном між вітальнею та кухнею.

Легкість та респектабельність
Квартира з димоходом – рідкість, справжнє везіння. У цегляному будинку, зведеному в 1938 р. і розташованому на одній із вуличок старого Вільнюса, колись мешкали респектабельні банківські службовці. Тут збереглися цікаві архітектурні деталі: витончений еркер, ефектний декор на порталах, а найголовніше димарі. Насамперед у квартирах були каміни. Але змінювалися покоління, а разом із ними — і стиль життя. Новим власникам житло дісталося без каміна, із закладеною цеглою топкою та недіючим димарем. Довелося домовлятися із сусідами, щоб його реконструювати.

Отже, топка заглиблена у товщу стіни. Це було передбачено ще при будівництві будинку. В основі конструкції – корпус із металу. Обрамлення топки та димаря виготовлено з подвійних листів гіпсокартону з рельєфним горизонтальним декором. Камінний портал шириною більше 2 м не спирається на підлогу, а трохи “парить” над ним. Завдяки цьому потужна конструкція видається легшою.

Вишуканість каміна підкреслюють чудові матеріали – бурштиновий палісандр, з якого виготовлені авторські меблі, та теплий бразильський тик на підлозі. Зазвичай камінний портал намагаються виділити за допомогою оригінального матеріалу чи декору. В даному випадку використаний незвичайний прийом: портал камінний пофарбований в той же білий колір, що і стіни. Конструкція привертає увагу виключно завдяки своєму об’єму, грі світла і тіні. Оформлення каміна обрано відповідно до монохромного, архітектурного рішення, що привертає увагу до переваг форми. Горизонтальні русти є вишуканим лаконічним декором.