Приборкання хай-тека (двокімнатна квартира, 59 м2)

План до та після ремонту

Організувати зручний життєвий простір, зробивши з двокімнатної квартири загальною площею 59 м2 повноцінну трикімнатну, — завдання, вирішити яке під силу архітектору не просто талановитому, а й розуму, що володіє математичним складом. Розміри та конфігурацію всіх функціональних зон довелося ретельно прораховувати.

У господарок був набір вимог, які необхідно було врахувати при облаштуванні нового житла. Кожна з дівчат потребувала окремої спальні, обидві мріяли про простору ванну кімнату, і тільки кухня могла бути невеликого розміру, оскільки сестри бажали, щоб столову зону поєднали з вітальнею. Незважаючи на складність поставленого завдання, автор проекту зуміла уявити кілька різних варіантів перепланування. Найрозумнішим виявився той, у якому було запропоновано перенести кухню в прихожу (благо розміри останньої дозволяли це зробити), а площу кухні використовувати для облаштування третьої житлової кімнати. Таким чином, усі «мокрі» зони залишилися на своїх місцях, і погодити перепланування вдалося без проблем. (Існуючі норми забороняють розміщувати «вологі» зони — кухню, санвузол — над житловими приміщеннями сусідів знизу.)

Перенесення кухні зажадало підведення всіх необхідних комунікацій та влаштування гідроізоляції підлоги. Щоб забезпечити ухил труби, що відводить стоки від миття, спочатку передбачали зробити подіум у передпокої заввишки 15 см. Але господині відкинули цю пропозицію, посилаючись на незручність. Тому підлогу підняли у всій квартирі на 10 см — встановлення накопичувальної станції дозволило прокласти комунікації без ухилу та обійтися без подіуму. Рівень чистової підлоги у всіх приміщеннях розмітили за лазерним рівнем (а). Масу стяжки зменшили, додавши до цементного розчину керамзит (б).

Чай, кава та водопровідні труби

Шанувальники всього найсучаснішого, сестри вирішили обладнати у вітальні вбудований апарат для підготовки гарячої та холодної питної води. Їхній вибір припав на пурифайєр L7-R5LPM UV (Ecotronic, Корея) — кулер, що підключається до мережі міського водопостачання і має такий «космічний» дизайн, що не кожен здатний здогадатися про справжнє призначення цього предмета. Для підключення агрегату на початкових стадіях ремонту у водорозподільному колекторі передбачили ще одну галузь споживання; у вітальню від нього проклали трубу, замурувавши її у стяжку підлоги.

Зручна альтернатива
Простір під кухонним миттям займає накопичувальна станція Sololift + C-3 (Grundfos, Данія). Після заповнення резервуара стоками автоматично вмикається насос, що перекачує їх у каналізаційний стояк, розташований у санвузлі. Спеціальний механізм подрібнює тверді включення, тому водовідвідна труба, замурована в стяжку підлоги, має малий переріз

Деталі хай-тека
Оформляючи інтер’єр у стилі ганьби-тік, архітектор застосувала як цілком традиційний матеріал – декоративну штукатурку кольору, що імітує металеве покриття, так і безпосередньо метал. Торець стіни, що розділяє спальню та вітальню, обшили листами з нержавіючої сталі, які замовили на заводі металоконструкцій. До стіни їх прикріпили дюбелями. Подібний декор ще й прагматичний: з таким обрамленням кути ніколи не зітруться і не втратить вигляду

Для оформлення своєї спальні старша сестра віддала перевагу сірому кольору. Холодні металеві, дзеркальні та глянцеві поверхні врівноважили пухнастим покривалом та текстильною обшивкою тумбочки.

Однією з вимог власниць було здійснення перебудови окремого санвузла. Його об’єднали та збільшили за рахунок передпокою. В результаті вийшла містка туалетна кімната площею 6 м2.

Попри спільну стилістику молодша сестра побажала оформити свій особистий простір у теплих пісочних тонах. Але основна ідея інтер’єру знайшла відображення у глянсових поверхнях натяжної стелі, поличках зі скла та дзеркальних дверцятах шафи.

Надійний карниз
Попри спільну стилістику молодша сестра побажала оформити свій особистий простір у теплих пісочних тонах. Але основна ідея інтер’єру знайшла відображення у глянсових поверхнях натяжної стелі, поличках зі скла та дзеркальних дверцятах шафи.

Додаткове вікно

Будь-якій господині потрібне у кухні вікно, щоб не виникало відчуття замкнутого простору. Але оскільки в даному проекті кухню облаштували в зоні передпокою, архітекторові довелося зробити вікно в незвичайному місці: воно з’явилося над плитою замість «фартуха» — справжнісіньке, із загартованого скла завтовшки 10 мм. У стінному отворі його тримають спеціальні кріпильні лапки. Тепер, готуючи їжу, можна бачити все, що відбувається у передпокої. А з боку передпокою та коридору перегородка не виглядає глухою та похмурою. До того ж крізь скло завдяки циліндричній формі кухонної витяжки відкривається незвичайний вигляд. Перегородка, що відокремила кухню від передпокою, викладена з піноблоків завтовшки 10 см.