Як вибрати сонячні батареї: переваги та недоліки

Якщо ви вирішили перейти на споживання сонячної енергії, вам треба знайти надійні та продуктивні електрогенеруючі пристрої. Це можуть бути монокристалічні чи полікристалічні панелі, але обов’язково класу А. Бажано, щоб обрані сонячні батареї були від знаного виробника. Відомий бренд — це певним чином запорука якості. Але не менш важливо розбиратися і в технічних характеристиках пристроїв. Ознайомитися з ними можна на сайті https://eco-tech.com.ua/.

Виробник та ціна

Головна принада нонейму — низька ціна. Але чого варта така економія? Ви навряд отримаєте необхідні документи на продукцію: сертифікат та технічний паспорт. Купуючи “безіменні” сонячні панелі, вам доведеться приймати на віру, що вони першосортні. Якщо ж фотомодулі виявляться класом В або С, вони деградуватимуть у шість разів швидше. Тобто ваша електростанція кожного року втрачатиме до третини потужності і скінчиться через 3-4 роки.

Справа у тому, що виробництво сонячних панелей належить до високотехнологічних та дорогих. Тому ніхто спеціально не виготовляє поганих модулів. Їх виявляють на етапах контролю якості і, як відбраковані, продають оптом внутрішнім компаніям за низькими цінами. Посередники ж, щоб приховати походження продукції, клеють стікери з якимись логотипами та перепродують нонейми у інші країни.

Не варто так ризикувати. Тим більше, що багато відомих виробників пропонують недорогу і якісну продукцію. Серед них: Amerisolar, DAH Solar, InterEnergy, Risen Energy. Компанія “Райзен” взагалі є визнаним світовим лідером, що регулярно потрапляє до топу найуспішніших виробників сонячних панелей за версією Bloomberg. Трохи дорожчі модулі пропонують компанії Trina Solar, Seraphim Solar, JA Solar, Suntech, Jinko Solar, Leapton.

Важливі показники

Сонячні панелі для будинку мають бути потужними. Ми радимо обирати моделі на 280 — 450 Вт. Зверніть увагу на ККД пристрою. Цей відсотковий показник демонструє, наскільки ефективно кремнієвий модуль перетворює сонячне світло. Найпродуктивнішими на даний момент вважаються полікристалічні панелі з ККД від 18% та монокристалічні батареї від 20%. Для досягнення таких високих показників виробники, як правило, застосовують технології Half Cell (різаних комірок) та PERC (пасивації заднього контакту емітеру).

Для розрахунку навантаження на дах або наземну конструкцію вам необхідно знати вагу пристроїв. А інформація про габарити знадобиться, щоб обчислити площу покрівлі або земельної ділянки під розміщення модулів. Якщо ви збираєтесь встановлювати сонячні батареї на частково затіненій території, обирайте хафсели. Такі панелі мають шість об’єднань різаних комірок замість трьох, і втрачають вдвічі менше через тінь.

Ще один важливий показник — температурний коефіцієнт. Найліпшою для роботи модулів є температура до 20 градусів. За спекотної пори потужність пристроїв зменшується. А ось наскільки — залежить від моделі. У стійких до високих температур панелей коефіцієнт не перевищує 0,37%/°C. У довгостроковій перспективі значення мають і показники деградації. Сучасні модулі щороку втрачають приблизно 0,5-0,6% від початкової потужності.

Обрали товар? Тепер шукайте надійного продавця! Орієнтуйтесь на цінову політику, досвід та реноме компанії. Обов’язковими вимогами мають стати наявність документації та гарантія від виробника (10 або 12 років). Буде менше клопоту вам, якщо у постачальника обладнання є власна доставка по Україні, або монтажна бригада, що збудує сонячну електростанцію.