Як правильно орендувати комерційну нерухомість

Зняти приміщення під торгову точку, склад, офіс в багатьох випадках вигідніше, ніж купувати його у власність. В першу чергу, це вимагає менше матеріальних витрат, що особливо важливо для підприємців-початківців. Але як правильно орендувати комерційну нерухомість, уникнувши при цьому можливих ризиків?

Вдале розташування – запорука успіху

Найпривабливіші об’єкти знаходяться поблизу зупинок транспорту в центрі міста, а також в бізнес-центрах, але орендна ставка в них найвища. Виходячи зі своїх потреб та можливостей, вибирайте оптимальний варіант з урахуванням всіх значущих для вашого підприємства чинників:

  • наявність зручних під’їзних шляхів з вантажно-розвантажувальним майданчиком;
  • висока прохідність;
  • відповідність інженерно-технічних комунікацій встановленим нормам та необхідним для ведення бізнесу потребам (електричні потужності, вентиляційні системи);
  • наявність охорони.

Сьогодні оренда комерційної нерухомості в Івано-Франківську стала доступнішою завдяки перевіреним оголошенням на сайті DOM.RIA. Під перевіреними пропозиціями маються на увазі об’єкти вивченням яких займався підготовлений інспектор. Його робота відображена в оголошеннях панорамними знімками зробленими спеціальною камерою з круговим оглядом. На сайті DOM.RIA завжди представлена тільки свіжа інформація що допомагає йому утримувати високі позиції серед конкурентів.

Орендна плата

Розмір орендної плати залежить від місця розташування, наданих додаткових послуг та обладнання. У розрахунок береться загальна ситуація на ринку оренди комерційної нерухомості. Якщо знімаєте приміщення в бізнес-центрі, орієнтуйтеся на його клас.

Переважно домовитися з орендодавцем про фіксовану суму оплати на певний термін. А також обговорити питання про страхування майна, хто буде платити в разі непередбачених проблем.

Необхідно пам’ятати, орендна плата – це завжди обумовлена грошова сума, яку не можна її замінити витратними матеріалами або оплатою комунальних послуг. Підвищувати її власник має право раз на календарний рік, але тільки в тому випадку, якщо не обумовлене інше, наприклад, оплата збільшується після проведення ремонтних робіт.

Документи

Правильно орендувати комерційну нерухомість – це перевірити перед підписанням договору наявність необхідних документів. Крім загальногромадянського паспорта (для юридичної особи це ліцензія та виписка банківських реквізитів, завірена печаткою підприємства) попросіть показати:

  • правовстановлюючий документ;
  • виписку з реєстру юридичних осіб;
  • квитанції про сплату комунальних послуг.

У виписці вказані наявні обмеження на приміщення. Воно може знаходитися в даний момент під судовим арештом або під заставою, в такому випадку краще пошукати інше приміщення.

Договір

Після огляду приміщення та уточнення всіх нюансів підписують договір. У ньому вказують:

  • точна адреса та розмір площі що здається;
  • термін оренди;
  • розмір щомісячної оплати та термін її внесення;
  • стан об’єкта;
  • на підставі яких документів належить власнику приміщення;
  • суму депозиту та умови його повернення;
  • цільове використання приміщення;
  • хто оплачує комунальні послуги, сигналізацію, вивезення сміття;
  • штрафні санкції в разі прострочення оплати або псування майна;
  • умови розірвання.

Прикладають акт прийому-передачі та розписку про отримання плати. При наявності обладнання, меблів складають опис (в 2-х примірниках). Якщо приміщення здається в торговому центрі необхідно докласти поверховий план з позначкою знаходження об’єкта.

Суборенда

Поняття про суборенду допоможе правильно орендувати комерційну нерухомість. Нерідко виникає така ситуація, коли приміщення або частину його здає орендар. В такому випадку необхідно переконатися, що у нього складено договір з орендодавцем, в якому зазначено його право на суборенду. Інакше ваші домовленості вважаються недійсними, та власник власності потребує звільнити приміщення без повернення сплаченої суми за оренду.

При письмовому підтвердженні права на суборенду договір з подальшим орендарем укладається без присутності власника комерційної нерухомості. Важливий момент – термін оренди не повинен перевищувати терміну, зазначеного в первинному договорі. Також не допускається автоматичне продовження, кожен раз необхідно укладати новий договір.

Продовження або розірвання договору

При продовженні оренди орендар має перед третіми особами переважне право. Договір продовжується автоматично на невизначений термін, але умови за обопільною згодою можуть бути змінені. Розірвання в односторонньому порядку допускається тільки при істотному порушенні обговорених умов. При достроковому розірванні договору про оренду комерційної нерухомості необхідно повідомити іншу сторону не менше ніж за 14 днів.