Як вибрати приватний будинок: на що звертати увагу при покупці?

Купівля будинку – серйозний крок, та часто пошуки відповідного варіанту розтягуються на довгі тижні та місяці. Остаточний вибір багато роблять виходячи зі своїх суб’єктивних міркувань, когось може зачарувати старий сад, комусь хочеться мати велику земельну ділянку, а хтось хоче жити саме в дерев’яному зрубі. Навіть успішність ріелтора, багато в чому залежить від того, наскільки точно він зможе вгадати бажання клієнта. Але є загальні, єдині для всіх критерії, за якими можна визначити якість та вартість кожного окремого будинку.

Як краще шукати будинок: самостійно або за допомогою агентства?

Зазвичай займаючись пошуками будинку, люди користуються оголошеннями в газетах або в Інтернеті. Спочатку зв’язуються з господарями або забудовником, а вже потім йдуть дивитися будинок. Але можна піти й іншим шляхом, приїхати в район, який вам подобається та вже там дізнатися, які будинки продаються. Можливо, так ви зможете знайти варіанти, про які немає ні слова серед оголошень.

Вважається, що самостійні пошуки допоможуть знизити підсумкову вартість будинку, адже не доведеться доплачувати ріелтору. Але у ріелторських компаній теж є свої плюси. Вони можуть допомогти, якщо є якісь складнощі з переоформленням, наприклад, якщо будинок не приватизована або загублена частина документів. Послуги агентств нерухомості також можуть бути корисні зайнятим людям, у яких немає часу на самостійні пошуки.

Якщо вас цікавить вигідний продаж будинків в Дрогобичі, то пошук актуальних варіантів безпечно та комфортна пройде на сайті DOM.RIA. З огляду на те, що житло проходить перевірку фахівцем – інспектором, якій пройшов підготовку, інформація в перевірених оголошеннях, відповідає дійсності. Це додатково підтверджується панорамними знімками, зробленими камерою з круговим оглядом 360 градусів. Завдяки постійному контролю та оновленню інформації, сайту DOM.RIA вдалося стати №1 серед найближчих конкурентів на ринку нерухомого майна.

Приватні будинки на первинному

Нові котеджні селища є фактично біля кожного великого міста. Будинки в них можуть ставитися до нерухомості, преміум або економ класу. Цікаво, що в деяких регіонах, новобудови бувають навіть дешевше будинків в старих дачних селищах. Заощадити можна купуючи ще не добудоване житло, найнижча ціна завжди на початковому етапі будівництва, потім вона поступово зростає. Але у такої покупки є свої мінуси: по-перше, доведеться чекати закінчення робіт, по-друге, завжди існують ризики, що будівництво так і не завершиться. Тому укладаючи договір із забудовником, слід ознайомитися з усіма його попередніми проектами та ретельно перевірити документацію.

Зовнішня та внутрішня інфраструктура

Купуючи будинок, слід оцінювати все:

  • як близько знаходяться магазини та супермаркети;
  • чи є поруч спортивний майданчик та школа;
  • як далеко до зупинок громадського транспорту та як часто він ходить.

Важливо також наявність центральних комунікацій: газу, централізованого водопроводу та проводового інтернету. Якщо будинок не підключений до будь-якої мережі, обов’язково поцікавтеся, чи підключені до неї сусіди. Можливо, проблему можна вирішити швидко та недорого.

З чого та як повинен бути побудований будинок?

Дуже важливо, які будівельні матеріали використовувалися та яка товщина стін, адже від цього багато в чому залежить, наскільки тепло в будинку буде взимку та прохолодно влітку. Цінуються старі цегляні будинки та дерев’яні зруби:

  • Зруб потрібно ретельно перевіряти на відсутність протягів, адже він добре зберігає тепло, тільки якщо колоди правильно підігнані.
  • Будинки з цегли та шлакоблоку обшиті сучасними ізоляційними матеріалами теж дуже теплі.

Те, як довго зможе простояти будинок, багато в чому залежить від його фундаменту. Дуже бажано, щоб в ньому ніде не було тріщин. Будинки, побудовані на схилах менш довговічні, ніж ті, які стоять на рівних майданчиках. Злий жарт можуть зіграти ґрунтові води, що залягають дуже близько до поверхні, з часом вони почнуть руйнувати фундамент.

Прибудинкова територія

Землі багато не буває, та часто люди купують приватний будинок саме заради прибудинкової території. Покупці починають будувати плани, як вони її облаштують, хтось хоче побудувати альтанку та гараж, хтось бажає, щоб у нього на ділянці була власна лазня та басейн. Але немає нічого більш постійного, ніж тимчасове та заплановане будівництво може розтягнутися на довгі роки, щоб виростити сад, теж потрібен не один рік. У старих будинках, що продаються на вторинному ринку, часто вже є безліч корисних будівель та цим вони вигідно вирізняються від новобудов.

Але найважливішими при виборі будинку все-таки є особисті враження. Наші предки, вибираючи будинок, навіть використовували магічні практики та керувалися повір’ями, наприклад, хорошим знаком вважалося те, що неподалік є річка або те, що будинок стоїть на пагорбі. Зараз такий підхід вже мало актуальний, але головним правилом як раніше залишається те, що люди в будинку повинні відчувати себе комфортна.