Новобудова або вторинне житло: що краще купити?

Після того як ви стверджуєтесь в бажанні придбати житло, закономірно виникає питання про те, що краще: вторинка або новобудова. Вирішити часом буває непросто, особливо якщо ціни на нерухомість обох типів не сильно відрізняються. У кожному з варіантів є ряд достоїнств та недоліків.

Що таке первинне та вторинне житло?

Первинною називають нерухомість, першим власником якої стаєте ви. У ролі такого житла може виступати квартира, яка навіть ще не побудована. Вторинною називають нерухомість, власником якої є юридична або фізична особа. Житло може мати статус приватного, муніципального або державного, але належати до вторинного ринку воно від цього не перестає.

Критерії для порівняння

Щоб зрозуміти, яку квартиру вигідніше придбати саме у вашому випадку, фахівці пропонують приділити увагу наступним критеріям:

  1. Наявний бюджет на покупку та подальший ремонт.
  2. Інфраструктура та благоустрій.
  3. Терміни придбання.
  4. Необхідність прописки.
  5. Бажання та можливість отримати дохід з покупки.
  6. Необхідність іпотечного кредитування.
  7. Юридична чистота.

Необхідно розібрати кожен із критеріїв, щоб зрозуміти, за яким принципом вибирати квартиру та в чому різниця між житлом в новобудові без попередніх власників та житлоплощею з вторинного ринку.

Плюси квартири в новобудові

Сучасний будинок з продуманим плануванням для багатьох виглядає набагато привабливіше застарілих архітектурних рішень з минулого хоча б з естетичних міркувань. Але які ще переваги є у таких квартир?

  • Бюджет – низька вартість. Основна причина популярності недобудованих квартир – їх низька вартість. Якщо ви шукаєте, що дешевше, то на такому житлі можна заощадити до 30% бюджету.
  • Благоустрій – умови, планування, гарантії. Приймаючи рішення про придбання об’єкта нерухомості на ранньому етапі будівництва, часто у вас є можливість вибрати планування.
  • Потенційний дохід – оренда, перепродаж. Квартири з хорошим ремонтом та комунікаціями охоче орендують. Це платоспроможні клієнти, готові платити за комфорт.
  • Юридична чистота – ніякого темного минулого. До вас ніхто не володів цим житлом, ніякого криміналу, ніяких негативних подій в цих стінах гарантовано не відбувалося. Ви перший та єдиний господар.

Переваги вторинного житла

Для деяких вторинне житло здається непривабливим тільки тому, що в ньому вже хтось жив до цього. Відкинувши емоційні аргументи, необхідно поглянути на всі переваги таких квартир.

  • Бюджет – економія на ремонті. Попри те, що ціни на вторинне житло вище, квартира вам дістається вже обжита, з усіма комунікаціями, ремонтом, а часто навіть з меблями.
  • Інфраструктура – повний комплекс. Давно побудовані будинки оточені всім необхідним, що може знадобитися мешканцям, включаючи магазини, лікарні, спортивні зали, кінотеатри та інше.
  • Терміни придбання – мінімум очікування. В’їхати в вподобане житло ви зможете відразу ж після укладення угоди.
  • Прописка – стандартна процедура. Зареєструватися за адресою житла не складе труднощів, адже це стандартна процедура.
  • Потенційний дохід – оренда. Здати квартиру із вторинного ринку легко.

Що ж вибрати?

Якщо для вас не грає ролі темне минуле квартири та рамки бюджету досить вільні, то вторинний ринок виглядає більш привабливо. Якщо ж вам би хотілося «чисту» квартиру, в яку не ступала ще нога іншого власника, а в засобах ви обмежені, то варто орієнтуватися на первинний ринок.

Яке рішення ви б не взяли, пам’ятайте, що важливо поставитися до процесу вибору уважно, послідовно та з належною часткою підозрілості. Це вбереже вас від необдуманих вчинків та невдалих угод.